Cures bàsiques del teu gat a l’estiu

juny 10, 2023 | Llar

Amb l’arribada de l’estiu i les altes temperatures és molt important tenir una atenció especial amb els nostres amics peluts per evitar danys en la salut i l’estat d’ànim.

Encara que, per la seva naturalesa, els felins agraeixen la calor a causa de la seva naturalesa, de fet, els encanta estirar-se al sol i gaudir de la temporada estiuenca, també es poden veure afectats no només si les temperatures són excessives, arribant fins i tot a patir el que es coneix com un cop de calor.

Què és el colp de calor?

Aquesta època estival, ens té a tots una mica angoixats per la intensitat de la calor i el tràfec propi de les vacances. Les nostres mascotes també se’n ressenten, i com a amos responsables, hem d’intentar que no sigui tan dramàtic aquest període per a ells.

El cop de calor es produeix quan el cos del felí pateix un col·lapse a causa de l’increment excessiu de la temperatura. L’exposició a la calor extrema impedeix a l’animal respirar i refrigerar-se amb normalitat, per la qual cosa els seus òrgans vitals perillen. En el pitjor dels casos, el gat pot arribar a morir.

Els gats no tenen, com els humans, les glàndules sudorípares repartides per tot el cos, sinó que aquestes es localitzen només als coixinets, l’angle de la barbeta, els llavis, l’anus i les aixelles.

Així, els felins només poden eliminar l’excés de calor mitjançant aquestes glàndules i mitjançant la respiració, cosa que fa que puguin gestionar l’excés de calor de manera més limitada que nosaltres. Per això, hem de controlar que el nostre gat no es vegi exposat a temperatures excessives i ajudar-lo a superar les èpoques estivals sense risc.

Símptomes del colp de calor

Si un gat pateix un colp de calor, començarà a panteixar en excés. Notaràs que té molta dificultat per moure’s i respirar, les mucoses se li envermelliran i probablement li pugi la febre, que li pot provocar vòmits, hemorràgies i fins i tot un xoc que li provocaria la mort.

Com protegir el nostre gat de patir un cop de calor?

A l’estiu hem de ser conscients que cal prendre una sèrie de precaucions extra perquè al nostre minino no li passi res amb les altes temperatures. Aquí us deixem alguns consells perquè feu més suportables aquests dies calorosos al vostre felí.

Deixa aigua fresca al teu abast

A l’estiu, la deshidratació és un dels perills associats a la calor i els gats, com ja sabem, són molt especials a l’hora de beure aigua.

Procura col·locar diversos abeuradors repartits per tota la casa, sempre en llocs ombrejats i frescos. Hem de canviar l’aigua regularment perquè aquesta es mantingui neta i fresca. Si ens hem d’absentar de casa durant diverses hores, podem fer uns gels a l’aigua perquè aguanti freda durant més temps.

A més, als gats els encanta l’aigua en moviment, per això una bona opció és tenir una font d’aigua que cridarà la seva atenció i els animarà a beure.

Trieu un tipus d’alimentació que afavoreixi la vostra hidratació

Un altre aspecte important que influeix directament en la hidratació dels felins és la seva alimentació.

Els pinsos secs de qualitat són una opció força adequada d’alimentació per al teu felí, però hem de tenir en compte que solen provocar més set. D’altra banda, els aliments humits de llauna contenen un elevat percentatge d’aigua i pot ser un bon complement a la dieta estiuenca.

Una altra opció interessant és optar per una dieta casolana, que en no passar per un procés d’assecatge proporcionen també un extra d’aigua.

Raspalla al teu gat amb regularitat

El pelatge dels nostres felins és una barrera de protecció natural que els aïlla del fred a l’hivern i els manté frescos a l’estiu, per això, tenir cura del pelatge del gat ha de ser una de les nostres prioritats.

El raspallat del gat elimina els cabells solts i la brutícia acumulada al seu pelatge, que bloquegen l’expulsió de calor a través del cos i li vindrà bé per “refrescar-se”. A molts gats els encanten que els raspallin, de manera que gaudiran d’una estona agradable i, a més, s’evita que se li formin boles de pèl.

Per a un gat de pèl curt l’ideal és donar-li un parell de raspallats a la setmana, mentre que els gats de pèl llarg haurien de ser raspallats cada dia o cada dies com a màxim.

Els gats perses, així com altres races de gats de cabells llargs, solen patir molt més la calor de l’estiu i per això els propietaris es pregunten si és recomanable tallar-los els cabells. La veritat és que no és aconsellable tallar els cabells a un gat a l’estiu. En realitat, al contrari del que pugui semblar, un pelatge ben raspallat, lliure de nusos i cabells morts, protegeix els felins de la calor les cremades solars.

Proporciona a l’animal un ambient fresc

Els gats, com les persones, necessiten comptar amb un refugi fresc per aixoplugar-se de la calor a l’estiu. Les ombres i els corrents d’aire ajuden a abaixar la temperatura, per la qual cosa suposaran un alleujament per als companys peluts de casa.

Si el teu gat busca a casa un amagatall fosc i fresc, no cal molestar-lo. Per facilitar-vos les coses podem deixar una habitació amb les persianes baixades, cosa que convidarà el gat a considerar-la com el seu refugi estiuenc.

Munta-li una piscina al pati oa la terrassa
Si el vostre gat té accés a una zona exterior segura, us encantarà jugar en un gibrell amb una mica d’aigua (a penes per cobrir-li les potes) per refrescar-vos els coixinets.

Quan això no és possible, podem humitejar les zones de refrigeració del nostre minino passant una tovallola humitejada per les aixelles, coixinets, barbeta, budell.

Visita al veterinari

Finalment, no hem d’oblidar que l’estiu és una època de l’any en què abunden els insectes i els paràsits. Consulta amb el teu veterinari la idoneïtat d’usar productes antiparasitaris i comprova el calendari de vacunació del gat, ja que en dependrà que pugui patir o no malalties víriques greus.

Aquestes són alguns consells que podem seguir perquè el nostre gat gaudisca de l’estiu sense patir per les altes temperatures.
Ara, el més important és aprofitar aquest període de vacances per passar temps amb el teu gat i gaudir de la seva companyia.

Altres articles

Més articles

Mètode Marie Kondo: com organitzar el teu armari

Mètode Marie Kondo: com organitzar el teu armari

Posar ordre al teu armari vestidor no és tan complicat.
Moltes vegades acumulem roba, sabates i complements que posem a l’armari sense cap tipus d’organització ni criteri, i després passa el que passa, que no hi ha forma humana de trobar alguna cosa allà dins.

read more
Bicarbonat sòdic per netejar

Bicarbonat sòdic per netejar

Quan pensem a netejar amb bicarbonat de sodi segurament no siguem conscients de la quantitat d’utilitats que teniu. A casa gairebé sempre vam optar per utilitzar una gran quantitat de productes tòxics que són dolents per a la salut i el medi ambient.

read more
Labrador retriever

Labrador retriever

Tots coneixem els pagesos, com a mínim segur que tots n’hem vist un pel carrer, és sens dubte la raça més popular i nombrosa. Aquesta bona fama és completament merescuda, procedeixen de Terranova però s’han estès practicant per tot el món, uneixen bondat, intel·ligència, obediència i bellesa.

read more